Založ si blog

Keď si totalitný režim schváli vlastné zákony. . . .

Slušnému človeku, ktorý má aspoň kúsok svedomia sa musí dvíhať žalúdok pri takých argumentoch, keď sa politici bránia tým, že postupovali resp. postupujú podľa zákona.

Zhodou okolnosti som si včera večer pozrel nemecký film z roku 2008  na kanály Film +.

Film bol natočený podľa skutočnej udalosti – je to príbeh mladej ženy, ktorá sa kvôli zamestnaniu prihlásila do služieb SS za dozorkyňu väznených žien a deti v koncentračných táboroch. Tie dozorkyne sa až tak prísne držali vtedajších zákonov, že počas leteckého bombardovania zamkli ženy a deti v kostole, ale aj na ten dopadla bomba a kostol začal horieť, no aj napriek tomu tie dozorkyne kostol neodomkli a až na jedno malé židovské dievča tam všetci zaživa uhoreli. Dozorkyne sa báli, že keď  im tie dvere odomknú a tí väznení ľudia sa im rozpŕchnu tak potom by ich mohli esesáci stíhať za porušenie zákona, že ich neustrážili. 🙁

Táto udalosť sa stala v roku 1944, ale po vojne sa koncom 50 tých rokov konal proces s tými dozorkyňami – žalobkyňou na ňom bola tá dievčina, ktorá vtedy zostala nažive.

Na tomto procese sa veľmi dobre prejavil charakter obžalovaných dozorkýň. Tá, ktorá bola hlavnou postavou filmu – malá výčitky svedomia a pred porotou priznala, že je vinná – tie ostatné 5 či 6 dozorkýň túto situáciu ihneď využili a práve ju začali obviňovať, že ona bola tou, čo ich písomne prinútila aby neurobili nič pre záchranu tých žien a deti, dokonca tento papier predkladali súdu. Sudca dal predložiť obžalovanej žene papier a pero aby napísala niekoľko slov, aby mohol grafológ potvrdiť, pripadne vyvrátiť, že tento list skutočne ona napísala, ale ona to odmietla a trvala na tom, že ona ten list písala.

Odsúdili ju na doživotie a tie ostatné boli odsúdené stráviť za mrežami väznice iba 4 roky….

Pointa však spočíva v tom, že po 20 rokoch ju chceli za dobre správanie z väznice prepustiť, ale ona sa týždeň pred prepustením vedome v svojej cele obesila, a až potom vyšlo najavo, že ona počas vojny bola absolútnym analfabetom…..

P.S.

Keď sa človek nad tým vážne zamysli, tak si nemôže odpustiť poznámku, že ľudstvo sa z vojny nepoučilo a 68 rokov po vojne sa väčšina obyvateľstva necháva vodiť za nos zákonmi, ktoré si schválili ich „demokratickí zvolení“ tvorcovia zákonov. A preto aj na Slovensku pribúda mnoho nespravodlivých udalosti, v nejednom prípade podobných tomu z druhej svetovej vojny a to len preto, že platia zákony, ktoré sú…….

Toto sa v Japonsku stať nemôže

07.02.2023

No na Slovensku to niektorí Slováci už pokladajú za samozrejmú vec. Je to na šľak trafenie, keď si človek niečo naplánuje a jeden lajdák mu to pokazí len preto, že nedodržuje harmonogram. Včera predpoludním som sa vybral s bežkami na túru, naplánoval som si ju tak, že vyrazím z Jahodnej na Prednú Holicu ku chate Lajoška. Lenže to by museli v Košiciach premávať [...]

Zipsovanie v cestnej doprave? !

21.10.2017

Neviem ako ostatní vodiči, ale priznám sa, že s týmto pomenovaním takejto prekážky na ceste sa stretávam prvýkrát a musím podotknúť, že za to môžem „poďakovať“ primátorovi mesta Košice pánovi Rašímu, lebo nebyť toho množstva „zbytočných rekonštrukcii ciest“, /najmä v poslednom období, keď je očividné, že sa blížia komunálne voľby do VÚC/, tak sa [...]

Zabudol vôl, že teľaťom bol!

19.04.2016

Neuveriteľné ako sa vie človek rýchlo zmeniť. Konkrétne mám na mysli nášho starostu pána A. H. na sídlisku KVP v KE. Pred pár rokmi tento pán, keď kandidoval na poslanca mestskej časti, tak hádam ani nebolo bytu na sídlisku, ktorý by nebol navštívil, ale klobúk dole pred jeho vytrvalosťou, lebo také niečo dokáže spraviť veľmi málo ľudí. Avšak stojí za zmienku [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko vraj dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 356236x
Priemerná čítanosť článkov: 4003x

Autor blogu

Kategórie