Zaplatili by ste za kávu, prípadne jedlo navyše?

23. augusta 2013, torpedo, Nezaradené

Takáto dobročinnosť už funguje vo viacerých krajinách a mestách po celom svete. Prvý krát sa to objavilo v Neapole.

575924_10200996275336177_2065702516_n

„Ľudia platia dopredu za kávu pre ľudí, pre ktorých je aj šálka horúcej kávy prepychom. Dnes už ľudia neplatia navyše len za kávu, ale aj za jedlo. Tento zvyk sa postupne dostal za hranice Talianska.“

„Vošli sme do malej kaviarne, objednali si a sadli k stolu. Po nás vstúpili dvaja ľudia a objednali si:
– Päť káv prosím vás, dve pre nás a tri navyše.
Zaplatili tých päť káv, vypili svoje dve a odišli. Spýtal som sa :
– Prečo platili tie tri kávy navyše?
Čašník mi hovorí:
– Počkajte a uvidíte.
Potom prišli ešte ďalší ľudia. Dve ženy, objednali si dve kávy a zaplatili normálne dve kávy. Po čase prišli traja advokáti a vypýtali si sedem káv:
– Tri pre nás a štyri navyše.
Zaplatili za sedem, vypili tri a odišli. Neskôr prišiel mladík, zaplatil za dve kávy, aj keď vypil iba jednu.
My sedíme, rozprávame sa a pozeráme cez dvere kaviarne na námestie zaliate slnkom. Zrazu sa vo dverách objavil otrhane oblečený pán, pristúpil k baru a tichým hlasom sa opýtal:
– Mate nejakú kávu navyše?“
Zdroj : „Káva navyše“ – Tonino Guerra, vyrozprával príbeh od Federica Felliniho a Vittoria De Sica.
 
Kedy sa tento zvyk dostane na Slovensko? Viete si to vôbec predstaviť? Čo keby sme to skúsili? Oslovte vaše obľúbené kaviarne! Nikdy neviete ako sa z jednej dobrej myšlienky môže stať skvelá tradícia!

Môj názor je, že táto myšlienka nie je zlá, ale v našej krajine si to skutočne v takejto forme nedokážem predstaviť. Dovolím si tvrdiť, že vo väčšine reštauračných zariadení by peniaze zaplatené za kávu a jedlo navyše – skončili vo vreckách personálu a tí, čo sú odkázaní aj na takúto pomoc, tak tí by nič nedostali. (Možno len v takom prípade, že tie nápoje a jedla, ktoré by boli zaplatené navyše, tak by sa automaticky pripisovali na vývesnú tabuľu niekde pri „barovom pulte“, alebo pri pokladni). Takisto sa natíska aj otázka, či by reštauračné zariadenia umožnili takýmto ľuďom vstup? Všetci dobre vieme, že ako takí ľudia hneď na prvý pohľad vyzerajú a o ich oblečení a telesnom zápachu už radšej pomlčím…