Založ si blog

„Perfektný ťah“ denníka Daily Mail o občanoch Lunika IX.

Ďalší dôkaz o tom ako ľahko sa dá útočiť na krajinu, že dostala z eurofondov 60 miliónov na skultúrnenie Košíc, ale Rómovia na Luniku IX žijú aj naďalej v neľudských podmienkach.

 

Britský denník, resp. autorka svoju reportáž doplnila fotografiami, ktoré poukazujú na biedu a špinu, v akej žije 8 tisíc Rómov a sídlisko jednoducho označila za jeden z najhorších slumov na svete.

Je to presne ten istý prípad ako to bolo len pred pár mesiacmi s tým postaveným múrom na Luniku VIII. – kvôli ktorému nás „celý svet“ kritizoval, že týmto múrom Rómov diskriminujeme. Takže ľahko sa hodnotí spoza písacieho stola, ale nie vždy je všetko tak, ako sa na prvý pohľad zdá. Aj keď v týchto prípadoch je to až príliš zreteľne, že sa držia hesla: Účel svätí prostriedky. Ak by totiž autorka reportáže napísala aj to, že mnohí Rómovia si sami zničili to, čo im štát bezplatne poskytol, resp. vybudoval a že drvivá väčšina z nich nemá žiadne právo v týchto bytoch bývať, lebo ani nemajú nájomné zmluvy, sú neplatiči a majú obrovské dlžoby za všetko – na nájomnom, za vodu či elektrinu, tak potom pochopiteľne by nemala žiadny pádny argument sa týmto prípadom zaoberať.

Autorka reportáže Európskemu mestu kultúry vyčíta, že z Bruselu dostalo takmer 60 miliónov eur, ale obyvatelia Lunika IX žijú v takých biednych podmienkach, až to bolí na pohľad, ale už sa vôbec nezaoberala tým, že na aké účely mesto tieto peniaze použilo?! No skôr sa to javí tak, že ona to až veľmi dobre vedela, ale tým, že mnoho slovenských Rómov v Anglicku žije a niektorí sa tam ešte sťahujú, čo by Angličanom snáď ani neprekážalo, ale asi najviac ich pobúril posledný prípad, keď zistili ako naši Rómovia zneužívajú ich systém s prideľovaním rodinných prídavkov – poniektorí Rómovia tam totiž dlhodobo poberali rodinné prídavky aj na deti, ktoré v skutočnosti nemali, ale si len jednoducho do svojich pasov pripísali vymyslená mena. (Dúfam, že ju aspoň primátor mesta Košíc pozve na návštevu Lunika IX a ak sa na vlastné oči presvedčí aká je skutočnosť, tak potom snáď napíše aj nejakú rozumnejšiu reportáž o Rómoch na Luniku IX.)

Keď sa také správy zverejnia aj v našich médiách, tak logický sa dá očakávať, že také niečo mnoho Slovákov poriadne nahnevá a potom reagujú napr. aj takým spôsobom, že nech nám Briti žiadne peniaze neposielajú, ale nech si tých našich Rómov zoberú do svojej krajiny a nech ukážu ako sa o nich postarajú oni!

Na túto reportáž zareagoval aj starosta Lunika IX týmito slovami: „Nevidím to tak tragicky ako britskí novinári. V poslednom období sa tu zlepšila čistota, problémy s dlhmi sa postupne riešia, na mieste, kde zbúrali bloky, by si mali ľudia stavať rodinné domy financované z mikro-pôžičky. Pozemky budeme musieť vyriešiť s mestom. Ak si bývanie postavia sami, budú sa oň aj starať a nezamestnanosť, ktorá je tu takmer 100-percentná by čiastočne vyriešil zákon, podľa ktorého budú musieť tí, ktorí poberajú sociálne dávky, odpracovať 34 hodín týždenne.“

 

Toto sa v Japonsku stať nemôže

07.02.2023

No na Slovensku to niektorí Slováci už pokladajú za samozrejmú vec. Je to na šľak trafenie, keď si človek niečo naplánuje a jeden lajdák mu to pokazí len preto, že nedodržuje harmonogram. Včera predpoludním som sa vybral s bežkami na túru, naplánoval som si ju tak, že vyrazím z Jahodnej na Prednú Holicu ku chate Lajoška. Lenže to by museli v Košiciach premávať [...]

Zipsovanie v cestnej doprave? !

21.10.2017

Neviem ako ostatní vodiči, ale priznám sa, že s týmto pomenovaním takejto prekážky na ceste sa stretávam prvýkrát a musím podotknúť, že za to môžem „poďakovať“ primátorovi mesta Košice pánovi Rašímu, lebo nebyť toho množstva „zbytočných rekonštrukcii ciest“, /najmä v poslednom období, keď je očividné, že sa blížia komunálne voľby do VÚC/, tak sa [...]

Zabudol vôl, že teľaťom bol!

19.04.2016

Neuveriteľné ako sa vie človek rýchlo zmeniť. Konkrétne mám na mysli nášho starostu pána A. H. na sídlisku KVP v KE. Pred pár rokmi tento pán, keď kandidoval na poslanca mestskej časti, tak hádam ani nebolo bytu na sídlisku, ktorý by nebol navštívil, ale klobúk dole pred jeho vytrvalosťou, lebo také niečo dokáže spraviť veľmi málo ľudí. Avšak stojí za zmienku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 89
Celková čítanosť: 355185x
Priemerná čítanosť článkov: 3991x

Autor blogu

Kategórie